Tips

Bespaar met deze tips eenvoudig op uw energierekening!

Stroom besparen

Onze energierekening bestaat voor ruim 30% uit kosten voor stroom. Het verbruik van stroom is goedkoper dan gas. maar onnodig verbruik van stroom is slecht voor her milieu en uw portemonnee. Stroom word gebruikt voor uw verlichting en alle
elektrische apparaten in huis. Zonder stroom kunnen we niet, maar besparen op stroom is makkelijker dan u denk. Met kleine aanpassingen kunt u namelijk al flink besparen op stroom. Wij geven u 16 tips.

Verlichting

Begin met energiebesparende maatregelen door over te stappen op ledverlichting. Gloeilampen worden al bijna niet meer gebruikt,
maar ook halogeenlampen kunt u prima vervangen door energiezuinigere LED-lampen. Een LED-lamp is tot wel 7 keer zuiniger dan een gloeilamp, en dus een goede manier om energie te besparen.

Misschien overbodig om te benoemen. maar lampen onnodig aten branden is zonde van de stroom. U kunt gemakkelijk
besparen op stroom door lampen in ruimtes uit te zetten die u niet nodig heeft of waar u niet aanwezig bent.

Ook in ruimtes waar u wel aanwezig bent, kunt u uw  stroomverbruik verminderen. Maak bijvoorbeeld gebruik van kaarsen om een kamer te verlichten. Fijne bijkomstigheid: kaarsen zijn hartstikke gezellig, geven een heerlijke warmte af en verlagen uw stroomverbruik.

Daglicht is misschien wel de makkelijkste manier om stroom te besparen. Door optimaal gebruik te maken van daglicht, hoeft u minder verlichting te laten branden. Dat is natuurlijk gunstig voor uw stroomverbruik! Laat het daglicht daarom uw woning verlichten en zorg dat uw gordijnen of vitrage het licht niet blokkeren.

Tegenwoordig kunt u kiezen voor ‘slimme’ lampen in uw woning. Denk bijvoorbeeld aan de Philips Hue-lampen, of de HEMA Smart-verlichting. Deze smart lampen zijn altijd LED-lampen, dus dat scheelt in uw stroomverbruik.

Met een app (of afstandsbediening) kunt u eenvoudig uw verlichting aan- of uitzetten. Bovendien kunt u smart verlichting ook handmatig dimmen met uw app of afstandsbediening. Zo creëert u direct de juiste sfeer in huis.

Verlichting met een bewegingssensor gaat aan op het moment dat de sensor beweging detecteert. Ideaal, want op deze manier wordt er niet onnodig stroom verbruikt in uw woning. Zo kunt u eenvoudig besparen op stroom!.

Tijdens zwoele zomeravonden wilt u natuurlijk de juiste sfeer creëren in uw tuin of op uw balkon. Op het moment dat u wilt besparen op stroom, dan is het kiezen voor tuinverlichting op zonne-energie een goede keuze. De verlichting wordt overdag opgeladen door het daglicht en zorgt ervoor dat uw tuin mooi verlicht wordt.

Apparatuur

Energiezuinige apparaten helpen u bij het besparen op stroom. Heeft u apparatuur van voor het jaar 2000? Overweeg dan om deze te vervangen, want deze verbruiken meestal enorm veel stroom vergeleken met nieuwe apparaten. Energiezuinige apparaten kunt u herkennen aan het energielabel A+++.

Naast het energielabel is het verstandig om bij de aanschaf van apparaten te kijken naar het formaat. Bijvoorbeeld: een kleinere koelkast of een kleinere televisie verbruikt minder stroom dan een groot formaat. Indien het formaat niet belangrijk is, kunt u dus beter kiezen voor een maatje kleiner om te besparen op stroom!

U kunt flink op stroom besparen wanneer u bepaalde apparaten efficiënter inzet. Denk hierbij aan de wasmachine en de droger. De wastrommel half vullen is natuurlijk zonde. Zorg daarom dat u de was pas aanzet wanneer de trommel vol is.

Wassen op 30 graden is veel energiezuiniger dan het draaien van een wasprogramma op 40 of 60 graden. Door vaker op een lagere temperatuur te wassen, kunt u dus flink besparen op energie. Is de was klaar? Hang deze dan te drogen op een droogrek in plaats van gebruik te maken van de wasdroger. Uw droger verbruikt namelijk meer stroom dan u denkt!

De wasdroger is een fijn apparaat, omdat uw was binnen een mum van tijd droog is. Toch verbruikt dit apparaat veel energie. Het is dus verstandig om de was aan de lijn te drogen indien u wilt besparen op energie.

Stroom besparen? Schakel apparaten (bijvoorbeeld uw tv of computer) uit wanneer u of iemand anders niet meer in een ruimte hoeft te zijn en voorkom sluipverbruik. Een huishouden verbruikt gemiddeld 450 kWh met apparaten die op stand-by staan. Onnodig stroomverbruik, toch? Zet apparaten daarom uit en start met besparen op uw energiekosten. Denk hierbij ook aan alle opladers van uw apparaten.

Een oplader onnodig in het stopcontact laten zitten betekend onnodig stroomverbruik. Ondanks dat er geen apparaat aangesloten, wordt er toch stroom verbruikt. U kunt ook een bespaarstekker aanschaffen om op stroom te besparen. Zo vergeet u apparaten niet uit te zetten en heeft u er geen omkijken meer naar. Misschien wel de makkelijkste manier om te besparen op stroom.

Zonnepanelen en meting

Eén zonnepaneel wekt ongeveer 200 kWh aan stroom op. In feite zou u dus – met voldoende zonnepanelen – uw jaarlijks stroomverbruik volledig kunnen opwekken. Dat betekend maximaal besparen op energiekosten! Zonnepanelen zijn een goede, maar wel dure investering. Gelukkig bestaat de mogelijkheid om btw terug te vragen voor zonnepanelen.

Wilt u precies weten wat u verbruikt? Dat kan met een slimme meter. De slimme meter wordt door de energieleverancier uitgelezen en maandelijks ontvangt u van uw energieleverancier een rapport over uw maandelijkse verbruik.

Misschien vindt u een maandelijks rapport nog te weinig. In dat geval kunt u de slimme meter in combinatie met een energieverbruiksmanager gebruiken. Zo wordt u meer bewust van uw dagelijkse verbruik en kunt u elke seconde van de dag uw verbruik inzien. Inzicht krijgen in uw verbruik kan u dus helpen bij het besparen op stroom!

Overstappen

Misschien een voor de hand liggende tip, maar een goedkope energieleverancier kan u helpen om op uw stroomkosten te besparen. Wanneer u een nieuw energiecontract af wilt sluiten, dan is het handig om te weten waar u precies op moet letten.

Het moment van overstappen, de tarieven voor energie en de eventuele welkomstkorting spelen allemaal een rol in de uiteindelijke prijs die u gaat betalen.